Het ‚ÄúHet-kort-lang-stoomboot-kwartiertje‚ÄĚ

Lesbeschrijving

De stoomboot vaart naar Nederland en de kinderen zijn blij dat Sinterklaas weer komt op zijn boot. Als je de stoomboot hoort gaan alle kinderen in Nederland springen. Als je hem niet hoort blijf je helemaal stil staan. Probeer dit wel in stilte te doen anders kun we de stoombootfluit helemaal niet horen, toch?

 

Nu stuurt de stoomboot een geheime code uit. Soms is de flat kort en soms is die lang. Kunnen jullie naar de code luisteren en de code onthouden?

 

Of kijk welke code je hoort:

 

Ooooh een tweede code! Kunnen jullie deze code ook onthouden?

 

Of kijk welke code je hoort:

 

Ooooh een derde code! Kunnen jullie deze code ook onthouden?

 

Of kijk welke code je hoort:

 

Jemig, een vierde code! Kunnen jullie deze code ook onthouden?

 

Welke code hoor je?

 

Zooooo, maar de laatste code is zo lang dat we het niet meer kunnen onthouden! We moeten hem op gaan schrijven! Maar hoe doen we dat? Wat kunnen we schrijven voor een kort geluid? En wat kunnen we gebruiken voor een lang geluid? (Korte en lange streepjes bijvoorbeeld?)

 

Heb je nog wat tijd over?

Dan kun je een leuk spelletje doen: De kinderen mogen niet meer praten maar alleen nog maar stoombootgeluiden maken. Een lang geluid betekend JA en twee korte geluiden betekenen NEE. Nu kun je enkele kinderen een vraag gaan stellen (die uiteraard alleen met ja en nee beantwoord kunnen worden) en de kinderen moeten als stoomboot met de juiste 'code' antwoorden.

 

Wil je meer leuke Sinterklaas- en ook kerstkwartiertjes van Leskwartier? Dan kun je voor slechts 12.50 euro het decemberpakket aanschaffen. Met heel veel leuke lessen voor alle leerjaren van het basisonderwijs en zelfs een aanvulling voor de jongste kleuters. We wensen je een hele vrolijke Sint- en kersttijd toe!