Het “Humoresque-vlinder-kwartiertje”

Lesbeschrijving

De lente komt er weer aan! De tijd met bloemen en vlinders staat weer voor de deur! Heerlijk!

Speciaal daarvoor een klassiek stuk van Dvorak: Humoresk. Dit stuk bestaat uit 3 verschillende delen. Sommige delen worden vaker herhaald:

A - A - B - A - C - A - B

In deze muziek hoor je het verhaal van Sofie. Ze is buiten aan het spelen en ziet een vlinder. Ze gaat achter de vlinder aan.

Bij A hoor je de vlinder vliegen van bloem naar bloem.

Bij B vliegt de vlinder in cirkeltjes zonder te landen om te rusten. Hij blijft in beweging.

Bij C is Sofie de vlinder kwijt. Ze is hem uit het oog verloren en zoekt hem maar ze kan hem nergens vinden. Gelukkig vind ze hem terug als de muziekjes van A en B weer terugkomen.

Geef alle leerlingen een vlinderdoekje (of laat ze de vlinder met hun handen uitbeelden) en laat ze de weg van de vlinder uitbeelden.

 

Herhaal dit terwijl jij als leerkracht nu de vlinder bent, oftewel het vlinderdoekje vast hebt in je hand. De leerlingen zijn nu het kind en mogen je met hun vingers gaan volgen en gaan de vlinder 'zoeken' bij stuk C als je het vlinderdoekje achter je rug hebt.

Bij een derde keer verdeel je de klas in koppeltjes van 2. Eén kind is de vlinder en één kind is Sofie. De leerlingen beelden het nu als koppel mooi uit. Je kunt als je nog tijd hebt nog een keer van rol ruilen.