Onze methode

De online muziekmethode van Leskwartier bestaat uit verschillende koppelbare lessen van een kwartier: de leskwartiertjes. Dit geeft jou als leerkracht de ruimte om de lessen verspreid over één of twee weken aan te bieden per kwartier of te kiezen voor één langere les van bijvoorbeeld 30 of 45 minuten.

De lessen zijn makkelijk door alle docenten te geven, ook als je zelf geen “voice”kandidaat of muzikaal wonder bent. Door middel van de leuke eigentijdse liedjes, de makkelijke meespeel-partituren en de instructiefilmpjes krijg je alle kinderen enthousiast aan het zingen en aan het muziek maken!

Er zijn voldoende lessen voor alle groepen: meer dan 40 kwartiertjes per leerjaar staan nu al online en de komende maanden willen we dit verder uit gaan werken tot zeker 60 kwartiertjes per leerjaar. Daarmee kun je alle 14 dagen 45 minuten muziekles aanbieden.

Wat doen we zoal in deze kwartiertjes? Veel doen: veel zingen, veel muziek maken, veel concentratie-oefeningen in de vorm van ritme en klap-spelletjes, we leren over verschillende muziekstijlen en dansen, we maken veel zelf: eigen composities, eigen dansen, eigen partituren. We luisteren en kijken naar muziek en trainen daarmee concentratie en luistervaardigheden. Vervolgens bespreken we alle aspecten van muziek en leren er ook nog eens een heleboel over.

De lessen zijn geschreven in een doorlopende leerlijn waarbij ook vakoverstijgende lessen in de methode verwerkt zitten. Dat wil zeggen dat er uitstapjes zijn naar de disciplines kunst, drama, dans en spel en in de hogere groepen ook naar andere vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde.

De lessen zijn geschikt voor het Digibord en naast de zo kort mogelijk omschreven lessen vind je alle bijbehorende geluidsbestanden, instructievideo’s, meespeelpartituren en diverse werkbladen en/of foto’s.

De lessen worden in een bepaalde volgorde binnen het schooljaar aangeboden, maar je kunt er ook themagericht en flexibel mee werken. Muziektheorie wordt ook in de methode aangeboden. Daarvoor is een bepaalde volgorde in de werkbladen wel noodzakelijk.

De nummers van de lessen geven de weken binnen het schooljaar aan. Vandaar dat je kwartiertjes met nummers als 18-2 kunt aantreffen. Dat kan het tweede kwartiertje in de 18de schoolweek van het schooljaar of het eerste in de 19e week zijn. Er zijn Sinterklaas en Kerstkwartiertjes en ook met andere feestdagen hebben we grotendeels al rekening gehouden.

Het lesmateriaal wordt steeds verder aangevuld en vernieuwd en blijft daardoor actueel. Suggesties oftewel aanvragen van kwartiertjes binnen een bepaald thema horen we graag. Zo weten we zeker dat de thema’s passen bij de doelgroep: Kinderen in het basisonderwijs.

Wil je eerst even een kijkje nemen bij de kwartiertjes check dan ons Inkijkexemplaar. Daar krijg je toegang tot 3 kwartiertjes per leerjaar die je met je klas uit kunt proberen. Zo kun je een goede indruk van onze kwartiertjes krijgen.

 

Wil je meer weten over onze leerdoelen kijk dan hier.